Opnameproces


Hoe werkt het?

Wanneer thuiswonen niet meer lukt, is het tijd om uw naaste voor te bereiden op een verpleeghuisopname.
Omdat opname in een verpleeghuis onder de wet langdurige zorg valt, moet er een aanvraag worden gedaan bij het Centrum indicatiestelling Zorg (CIZ) om een WlZ indicatie te krijgen. Het CIZ geeft indicaties af voor langdurige zorg. Om deze aanvraag te doen moet er een aanvraagformulier worden ingevuld. U bent waarschijnlijk degene die het aanvraagformulier voor hem/haar invult, eventueel samen met de casemanager. U naaste moet in principe een handtekening zetten Als het niet lukt om u naaste te laten ondertekenen kun u altijd vragen of hij/zij een handtekening wil zetten voor een machtiging, zodat iemand anders een handtekening mag zetten. Maar niet iedereen mag het formulier ondertekenen. Dit mogen alleen wettelijk vertegenwoordiger zijn zoals: een gevolmachtigde, mentor of curator. Deze vertegenwoordigers mogen ongevraagd namens je naaste tekenen. Maar let op, als partner of kind bent u niet automatische een wettelijke vertegenwoordiger. 

Bij de aanvraag moet er worden bijgezet hoe uw naaste de zorg wil ontvangen. Het is dus handig om voor de aanvraag te bedenken welke het beste bij uw naaste past:
(Ministerie van Algemene Zaken, 2023)

Zorg in natura: met een zorg in natura krijgt uw naaste het geld en kan u uit 1 van de zorgaanbieders kiezen die hierbij zitten. 
Persoonsgebonden: hierbij kan uw naaste zelf de zorg of ondersteuning inkopen.

(Zorg in natura (ZIN) - Zilveren Kruis Zorgkantoor, z.d.)

Wanneer het CIZ aanvullende informatie nodig heeft, neem de contactpersoon van het CIZ telefonische of schriftelijk contact met uw naaste op. 

Hoe nu verder?

Na deze aanvraag beoordeelt het CIZ op basis van de informatie over hoeveel zorg uw naaste nodig heeft. Het CIZ kijkt hierbij naar de zorgprofielen, en welke beter bij uw naaste past. Mensen die dementie hebben en die zorg in een verzorgingstehuis nodig hebben krijgen meestal zorgprofiel VV05 of VV07. Wanneer uw naaste voor ons heeft gekozen wachten wij eerst tot wij bericht krijgen van het zorgkantoor dat de indicatie is goedgekeurd en dat wij de zorg mogen leveren. Wij nemen dan contact met u/uw naaste op om de wensen te bespreken


Wat is een casemanager?

Een casemanager voor dementie is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in dementie. Een casemanager helpt mensen met dementie en hun mantelzorgers. Ze geven uitleg, praktische demente en emotionele steun. Ook is de casemanager een steun en toeverlaat in moeilijke tijden. Wanneer de diagnose dementie eenmaal gesteld is, betreed u een nieuwe wereld. Samen neemt u besluiten, verwerkt u veranderingen en bied u onzekerheden het hoofd. Een casemanager kan dit proces verlichten en begeleiding met advies en ondersteuning. Ook leert de casemanager mantelzorgers aan om beter om te gaan met de boosheid, verwardheid en angst van hun naasten met dementie. Hierdoor vermindert het gevoel van mantelzorgers dat ze nergens terecht kunnen met hun problemen. Wanneer er vraag is naar ondersteuning door een casemanager kan dat worden aangevraagd bij de huisarts of geriater. De casemanager wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

(Mantelzorgelijk, 2017)

Disclaimer: dit is een opdracht voor school dus geen echt verzorgingstehuis.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin