
Wet- en regelgeving
Wet- en regelgeving
Hieronder zijn een paar wetten beschreven of geciteerd die wij handhaven. Met sommige wetten krijgt u te maken als zorgvrager.De zorgverzekeringswet bestaat uit het basispakket, en iedereen die in Nederland woont of werkt heeft recht op zorg uit dit pakket. Zorg kan bestaan uit een product, een behandeling of een dienst. Het Nederlandse zorgstelsel is gebaseerd op solidariteit. Het maakt niet uit of je arm, rijk, jong, oud gezond of ziek bent. iedereen heeft recht op de zorg en iedereen betaalt daaraan mee via premies en belastingen. Burgers zijn daarom ook verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Dit wordt ook wel de basis verzekering of zorgpolis genoemd. Aan het eind van elk jaar kan een verzekerde een andere zorgverzekeraar of zorgverzekering kiezen. Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren, daarbij maakt dus de gezondheid, de leeftijd of het inkomen geen verschil. Per maand wordt er een premie betaalt aan de zorgverzekeraar voor zijn basisverzekering. De overheid bepaalt de hoogte van het verplichte eigen risico. Dit is per jaar en vanaf 18 jaar.
(Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, 2022)
Dit is de wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg. Deze wet is bedoeld om de kwaliteit van de beroepsuitoefening in de individuele gezondheidszorg te bewaken, te bevorderen en de patiënt te beschermen tegen onzorgvuldig en ondeskundig handelen door zorgverleners. In deze wet staan daarom bepalingen over titelbescherming, registratie, herregistratie, voorbehouden handelingen en tuchtrecht.
(V&VN, z.d.)
WMO:
Gemeenten moeten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Thuis kan er ondersteuning worden gegeven van de gemeente via de Wet maatschappelijke ondersteuning. Gemeenten zijn dus verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen die niet meer zelfredzaam meer zijn. zoals:
''- begeleiding krijgen en dagbesteding
- ondersteuning voor de mantelzorger om tijdelijk te ontlasten
- een plaats in een beschermde woonomgeving voor mensen met een psychische stoornis.''
(Ministerie van Algemene Zaken, 2022)
Deze wet geldt helaas niet voor mensen die zwaar dementerend zijn en naar een verzorgingshuis moeten. Maar deze kan wel gebruikt worden wanneer u thuis zit, en wacht tot de opname is afgerond. Via de WMO kunt u bijvoorbeeld huishoudelijk hulp krijgen.
WLZ:
Deze wet regelt de intensieve en zware zorg voor mensen met een handicap, kwetsbare ouderen en mensen met een psychische aandoening. Voor deze wet is er een indicatie nodig, die aangevraagd moet worden bij het CIZ. De doelgroep voor deze wet zijn de meest kwetsbare mensen die 24 uur per dag zorg in nabijheid of 24 uur zorg toezicht nodig hebben. Ook kan er intensieve zorg thuis worden gegeven. Dit kan alleen als de situatie thuis geschikt is.
Situaties waarin de WLZ geldt:
- ouderen met vergevorderde dementie
- ernstig verstandelijke of lichamelijk beperkte mensen
- mensen met een langdurige psychiatrische aandoening
Deze wet wordt gefinancierd vanuit de inkomstenbelasting en kent een eigen bijdrage.
Klik hieronder om de kosten te zien voor de WLZ.
(Ministerie van Algemene Zaken, 2023)
WZD:
''De Wet zorg en dwang regelt de rechten bij onvrijwillige zorg of onvrijwillige opname van mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie)''.
(Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, 2022)
Het uitgangspunt is dat onvrijwillige zorg niet wordt toegepast, tenzij het niet anders kan. Dit betekent dus dat de zorg voor mensen met dementie of met een verstandelijke beperking zoveel mogelijk op vrijwillige basis plaats vindt. Als dit niet goed meer lukt helpen zorgverleners hierbij. De WZD geldt in zorginstelling, thuissituaties, logeeropvang en in kleinschalige woonvormen. Daarnaast regels de WZD de opname van mensen met een verstandelijke beperking of dementie als zij daar niet meer instemmen. Wanneer de cliënt zich verzet tegen de gedwongen opname, beslist de rechte verder over de opname.
Patientenrechten (WGBO)
'Als patiënt heeft u recht op informatie over uw ziekte, de behandeling en de mogelijke gevolgen daarvan. U mag alleen worden onderzocht en behandeld met jouw toestemming. Ook heeft u recht op inzage in u medisch dossier. En dat zijn nog maar een paar rechten. Alle patiëntenrechten zijn vastgelegd in de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO). Als je weet wat je rechten zijn in de zorg, dan kun je daar een zorgverlener of zorgorganisatie makkelijker naar vragen of op aanspreken'
(Patiëntenfederatie Nederland, 2021)
Wet AVG
De privacywet algemene verordening gegevensbescherming (AVG) geldt voor de Europese unie sinds 2018. Deze wet houd in dat wij als ondernemer verplichtingen hebben bij het verwerken van persoonsgegevens. Klanten, medewerkers en leveranciers moeten weten welke gegevens wij van ze hebben, hierdoor kunnen ze voor zichtzelf opkomen als het gaat om verwerking van gegevens. De klant kan bijvoorbeeld inzage vragen in opgeslagen data, of een eerder gegeven toestemming intrekken.
(Breejen, 2023)